Ob dnevu starejših

PA010003zmanjsana

DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU STAREJŠIH

Kaj gledaš deček me debelo,
star sem in ne posebno lep,
zgubano čelo, lice uvelo
in že na pol sem slep.
Pred sabo vidiš siromaka,
ki je bridkosti mnoge užil,
tam gori ga veselje čaka,
tam se bo večno veselil.
Društvo dabetikov Škofja Loka je ob Svetovnem dnevu starejših povabil starejše člane društva na druženje v prijetnem okolju domačije » Ljubica« v Vinharjah v Poljanski dolini.
Uvodne verze bi lahko namenili skupini vrtčevskih otrok, ki so tam preživljali dneve šole v naravi. Sprva so nas začudeno opazovali, potem pa je sledil prijazen pozdrav in skupno spremljanje dogajanja.
Na začetku druženja je predsednica društva Silva Žontar pozdravila vse navzoče in povedala, da je 1. oktober svetovni dan starejših. To je dan, ki je namenjen spoštovanju in skrbi za starejše, zlasti tistih, ki so osamljeni in potrebni nege in dodatne pozornosti. Tega se v društvu zavedajo in imajo pripravljenih kar nekaj programov, ki so namenjeni starejšim diabetikom. V nadaljevanju je medicinska sestra Bernarda spregovorila o težavah s katerimi se srečujejo starejši v domačem okolju, ki jih lahko uspešno premagujejo ob pomoči domačih in ljudi v bližnji okolici njihovega doma. Pa tudi širša družbena skupnost jim posveča več pozornosti z opozarjanjem na možne težave pri jemanju zdravil, varstvom pred požari v bivalnem okolju starostnika, z možnostjo vključevanja v skupine starejših za samopomoč, da se izognejo osamljenosti in dolgočasju. Predvsem pa lahko sami pripomorejo k boljšemu počutju , da več pozornosti namenijo izbiri prehrane, z več hoje in gibanja na svežem zraku in, da ob spremembi počutja in zdravstvenih težavah čim prej obiščejo osebnega zdravnika. Tudi pri starejših so operativni posegi lahko uspešni, samo okrevanje traja nekoliko dljše.
Po okusnem kosilu, ki je bilo namenjeno prav sladkornim bolnikom, smo se odpravili na kratek sprehod, ker pa se je že čutil prvi jesenski hlad, smo se vrnili  v zavetje gostišča, kjer nam je dramska igralka Anica Berčič doživeto predstavila Luco iz Cvetja v jeseni. Govorila je v pravem poljanskem narečju, kar je bilo zanimivo tudi za otroke iz Domžal. Druženje pa je s spremljavo na citre polepšala citrarka Barbara Dolenec.
Želimo, da se tako druženje dogaja vsako leto.
Bernarda Lukančič    Žiri, 4.10. 2010