Kako proti gripi in prehladu?

Sezonska gripa, ki se v izbruhih pojavi skoraj vsako jesen in zimo, je znana že več desetletji. Gripa je akutno virusno obolenje dihal. Obstajajo trije tipi virusa gripe. Pomembnejša sta A in B, ki povzročata epidemijo te sezonske gripe, medtem, ko  tip C redkeje povzroča bolezen.
BOLEZENSKI ZNAKI:
Za sezonsko gripo je značilen nenaden pojav bolezenskih znakov. Čas od okužbe do pojava kliničnih znakov navadno traja od enega do štirih dni, v povprečju pa dva dni. Nenadno se pojavijo znaki kot so: glavobol, visoka vročina nad 38°C, tresavica, suh kašelj, bolečine v mišicah in kosteh, slabost in izguba apetita. Dihalni znaki, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos in boleče žrelo, se sicer pojavijo, vendar so v prvih štirih dneh prekriti s sistemskimi znaki. Kašelj, se iz suhega spremeni v produktivnega, z manjšimi količinami sluzi, lahko pomešano z gnojem. Ko telesna temperatura pade in se dihalni znaki omilijo, lahko kašelj in slabost trajata še teden ali dva.
Gripa je pogostejša pri otrocih, pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi obolenji, pri nosečnicah, otrocih in imunsko oslabljenih posameznikih se lahko razvije tudi pljučnica.
ŠIRJENJE OKUŽBE:
Virus gripe se prenaša s kužnimi kapljicami, ki jih okuženi in oboleli širi s kihanjem, kašljem, glasnim govorjenjem in posrednim stikom. Če nismo previdni, lahko virus, ki na površini zdrži tudi nekaj ur, z rokami prenesemo v usta, ter na sluznice nosa in oči.
 
PREPREČEVANJE ŠIRJENJA OKUŽBE:
Cepljenje je pri preventivi gripe primarnega pomena. Posebno pomembno je za ljudi z večjim tveganjem za resne zaplete gripe.
To so predvsem :
– oskrbovanci v domovih starejših,
– ljudje s kroničnimi boleznimi,
– vsi, ki so izpostavljeni večji možnosti okužbe, zdravstveni delavci, učitelji,vzgojitelji, otroci v vrtcih in šolah…)
Prav tako so pomembni preprosti higienski ukrepi, s katerimi zaščitimo sebe in druge.
– redno umivanje rok in obraza
– uporaba papirnatih robčkov
– izogibajmo se rokovanju
– uporaba zaščitne higienske maske
 
KAKO UKREPAMO, KO ZBOLIMO?
Upoštevajmo ukrepe, ki preprečujejo širjenje okužbe, poleg tega pa upoštevajmo še naslednje.
– izogibajmo se naporu in počivajmo
– veliko pijemo tople napitke, da preprečimo izsušitev
– smo pozorni na zdravstvene težave zaradi katerih je treba obiskati zdravnika.
 
KDAJ MORAMO NUJNO POISKATI ZDRAVNIŠKO POMOČ?
Če posumimo, da so nastopili zapleti, kot so
– pljučnica ali vnetje mišic,
– zvišana temperatura ne pade, kljub zdravilom pet dni in več,
– težko dihamo in nas boli v prsih.
– smo pretirano zaspani, zmedeni ali manj odzivni,
– kronične bolezni se poslabšajo.

ZDRAVLJENJE
Sezonska gripa, ki poteka brez zapletov zdravimo simptomatsko (blažimo kašelj, znižujemo visoko vročino s sirupi za blaženje kašlja…) in ni treba takoj k zdravniku. O težavah se posvetujemo tudi po telefonu. Težave si skušamo lajšati z zdravili, ki jih dobimo v lekarni brez recepta. Za zniževanje zvišane telesne temperature in blažitev bolečin v mišicah je najbolj varen paracetamol, saj povzroča najmanj neželenih učinkov. V lekarnah ja na voljo v obliki tablet, sirupa za otroke in zrnc za pripravo toplega napitka. Izbereta pa lahko tudi kombinirano zdravilo, ki poleg paracetamola vsebuje še druge učinkovine, ki delujejo na več simptomov, hkrati znižuje temperaturo, blažijo bolečine, zmanjšajo izcedek iz nosu in pomirijo dražeč kašelj.
Zdravljenje je najbolj učinkovito v prvih dneh, saj so takrat znaki najizrazitejši. V lekarnah vam farmacevt zna svetovati pravilno izbiro samozdravljenja in kdaj obiskati zdravnika. Zdravila, ki jih dobite v lekarni so varna in učinkovita pomoč pri lajšanju simptomov gripe.
Žiri, januar 2011
Bernarda Lukančič