Modri krog – svetovni dan diabetesa

World diabetes day———————————–

Modri krog – univerzalni simbol sladkorne bolezni
Z željo, da bi sladkorna bolezen dobila skupno identiteto, je modri krog povezal svet in postal tako prepoznan, kot rdeča pentlja za aids in rožnata pentlja za boj proti raku na dojki.
Alojz Rudolf
V okviru resolucije Združenih narodov so simbol razvili pred štirimi leti kot znak osveščanja o sladkorni bolezni. Modri krog je odgovor na pandemijo sladkorne bolezni po celem svetu, zato so 20. decembra 2006 sprejeli resolucijo 61/255 in poimenovali Svetovni dan sladkorne bolezni, ki je praznovanju tega dogodka dala še poseben pomen. Modri krog tako ponazarja podporo vsem aktivnostim, ki so usmerjene v preprečevanje in zdravljenje sladkorne bolezni.
Zakaj ravno krog?
To prvinsko geometrijsko obliko srečujemo v naravi odkar obstaja človeštvo. Večni je krog življenja, ki povezuje rojstvo in smrt. Pomen kroga je pretok izjemno pozitivne energije. V različnih kulturah lahko krog simbolizira življenje in zdravje. Predvsem pa predstavlja enotnost in skupno moč sladkornih bolnikov. Vse svetovne zveze diabetikov so se združile pod eno zastavo, zastavo Združenih narodov. Sladkorni bolniki moramo ukrepati sami in prevzeti nadzor nad sladkorno boleznijo.
Zakaj modra barva?
Modra predstavlja širino neba in zastavo Združenih narodov. Združeni narodi so simbol enotnosti med narodi in so edina organizacija, ki lahko opozori svetovne voditelje vlade, da je čas za boj proti sladkorni bolezni. Združeni narodi  pozivajo vlade, da spodbudijo gospodarski razvoj nerazvitih dežel in preprečijo trpljenje in prezgodnje smrti.
Uporaba simbola
Uradni simbol mednarodne diabetične federacije (IDF) je modri krog, zato federacija spodbuja  njegovo vsesplošno objavo v tiskanih in elektronskih medijih. Ponazarja sladkorno bolezen in milijone ljudi, ki jih je prizadela.
Zato je tudi pri nas čas, da z znakom enotnosti opozorimo na naraščajoče število sladkornih bolnikov in ob svetovnem dnevu v novembru ne pozabimo na modri krog. Zveza društev diabetikov Slovenije je članica IDF in IDF Evropa, zato je dolžna simbol uporabljati v preventivne in izobraževalne namene.
Najpomembneje je, da združimo moči modro in v krog vsak dan v letu in ne le 14. novembra!